Mfransen/ April 19, 2017/ Despues delivery/ 4 comments

… Ik ben op zoek maar iemand om de Después terug naar Nederland brengen en ik dacht aan jou…

Met deze vraag werd anderhalve maand geleden een zaadje geplant. We “vieren” dit jaar dat het al weer vijf jaar geleden is dat we op reis gingen met de Waltzing Mathilda. Sindsdien hebben we (te?) weinig gevaren. Ik zorg wel voor m’n tijd op het water maar zonder boot komt het er toch minder van. Dus toen Ben me vroeg of ik zijn boot kon terugvaren was m’n ik direct positief. Wel zin om me – alhoewel korter dan de vorige keer – onder te dompelen in het vertrekkersgevoel. Maar is het te regelen op m’n werk en ook niet onbelangrijk: kan ik bemanning regelen?

Inmiddels zijn we al paar maanden verder en is het vertrek al over twee weken:  bovenstaande vragen zijn dus positief beantwoord. Na me (al weer) 4 jaar vol ingezet te hebben voor één Europese elektriciteitsmarkt en het traject van wetgeving daarvoor te hebben afgerond was een verlof goed in te passen. Redelijk snel na bovenstaand gesprek vond ik in Leon een enthousiast bemanningslid. Hij – tegen het einde van een sabbatical – had een oceaanoversteek wel op zijn Bucket list staan. Zijn ja betekende dat dit gekke maar mooie idee realiteit werd en dat we dus op weg gaan naar de paardenbreedtes.

Nu vraagt je je wellicht af waarom Ben bij mij uitkomt. Het toeval wil dat ik zijn boot redelijk goed ken. Het is namelijk een zusterschip van de Waltzing Mathilda. Ben en zijn vrouw Petra waren actieve volgers van onze reis en toen wij  in 2011 op weg waren naar Denemarken lagen de Despues en de Waltzing Mathilda gezusterlijk naast elkaar in Den Helder. Twee jaar geleden zijn Ben en Petra ons achterna gegaan en hebben de Despues naar Curacao gevaren waar Ben en Petra nu wonen.

Het plan Op 23 mei vliegen Leon en ik naar Curaçao. Nadat de boot klaar is gemaakt voor vertrek (en de wind in de goede hoek staat) vertrekken we dan met ‘n drieën voor het eerste stuk naar Bermuda. We hebben voor direct naar Bermuda gekozen omdat dit beter bezeild is dan bv eerst naar St Maarten. Daarna varen Leon en ik samen verder naar de Azoren (maar opstappers zijn nog steeds welkom). We hopen daar voor eind juni te zijn aangezien we beide begin juli weer verplichtingen in Nederland.  Dat geeft ons grofweg 7 weken voor ca. 3,5 week varen. Dat zou haalbaar moeten zijn… Een andere vriend van Ben vaart met z’n vrouw de boot van de Azoren naar Nederland.

De voorbereiding Met een oceaanoversteek in het vooruitzicht gaan we alle aspecten weer langs: communicatie, veiligheid, gezondheid, routering, weer. Omdat Ben geen SSB aan boord heeft zullen we communicatie dit keer met een satelliettelefoon moeten doen, Leon doet een EHBO cursus en samen doen we de sea survival bij Getwet op de Maasvlakte. Ik kijk met enige regelmaat naar de weersituatie op de Noord Atlantic op passageweather maar het ziet er nog niet heel aantrekkelijk uit (zie boven). In het weekend weerbericht van Zilt Meteo afgelopen weekend liet Henk Huizinga zelfs zien dat je met een stevige oostenwind voor de wind van Dublin naar New York kan varen. Ik mail met bekende vertrekkers op St Maarten om te peilen wat daar de mening is. ze verzekeren me dat het nog vroeg is en dat het medio mei wel goed zal komen voor de terugtocht richting Bermuda en Azoren.

nieuwe website Voor de gelegenheid heb ik ook onze oude website gemigreerd en van een nieuwe jasje voorzien. Hij staat nu echt op mathroos.nl en verwijst niet meer naar mathroos.wordpress.com. Al onze oude berichten – en alle reacties daarop – zijn hier terug te lezen via de menubalk bovenin. Berichten over dit nieuwe avontuur zijn te vinden met de tag/categorie “despuesdelivery”. Als je op de hoogte wilt worden gehouden kan je rechtsboven je emailadres achterlaten en krijg je elke keer een bericht als er weer een nieuw blog is.

Share this Post

4 Comments

  1. Jeemig, weer spannend hoor!

  2. Wat bijzonder dat je het kon inpassen en het avontuur weer aan kunt gaan. Cool!

  3. Leuk, weer een nieuw avontuur!! Veel plezier!

  4. Mooi man dat het gelukt is! Mooie reis, stay safe en geniet!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*