Mfransen/ October 14, 2012/ Mathroos, Rondje Atlantic 2012-2013/ 2 comments

We hebben nu 9 dagen in Rabat gelegen. Dat is voor ons doen erg lang. Ondertussen zijn we naar Fes geweest en hebben onze magen kennis gemaakt met het fenomeen ‘Delhi-belli’ in Marokko. Leven in Afrika betekend aanpassen. Dat geldt voor hygiëne, kleding, manieren en nog veel meer. Gelukkig zijn de Marokkanen erg vriendelijk en dat maakt het makkelijker.

Kleding
Onze kleding werd aangepast vanaf het moment dat we door de stad naar de haven van Rabat voeren. Ik (Roos) voelde me zwaar underdressed met korte broek en strak T-shirt. Gauw een lange wapperbroek en blouse aangedaan.. Dat voelt een stuk beter, aanpassen straalt ook respect uit voor de lokale bevolking en je wordt aanzienlijk minder aangestaard. Niemand draagt hier een kort broek dus ook Mathieu heeft het onderste deel van zijn afristbroek uit de kast gehaald. Aangezien hij die nooit eerder aanhad. Het was net duo penotti benen en duidelijk een hollander! De kinderen mochten wel hun korte broeken aan, kinderen zijn van dit soort kledingsregels gekweten. Met uitzondering van Fien die niet in d’r blote bast mag lopen van ons;)

Hygiëne
Het is voor elke vertrekker een angstbeeld om ‘beestjes’ aan boord te krijgen. Onze schoenen doen we op de steiger uit, niet aan boord! We wassen vaak onze handen en zeker onze voeten aan het einde van de dag. Vlak voor vertrek heb ik alle zolen van de schoenen schoongespoeld en ze in een zak gedaan. Als er nog een kakkerlakkeneitje aan is blijven hangen, loopt die niet ergens in de boot rond.
De boodschappen die we doen maken we ook goed schoon. Groenten en fruit wassen we, zakjes en verpakkingen gaan eraf. Zeker de zaken die we gisteren in de medina kochten hebben we zo behandeld.
Op wondjes letten we extra goed om te kijken of ze niet gaan ontsteken. Als we ergens eten dan proberen we weg te blijven van dingen die met water gewassen en niet gekookt zijn.
En helaas is het niet helemaal voldoende. Geen beestjes aan boord (nog niet dus afkloppen!!) maar wel wat gevallen van diarree. Alleen Max niet: die zijn we net met laxeermiddelen van de prop in zijn darmen af aan het helpen.

Gebruiken
We letten op de manieren van de marokkanen. Het is fijn dat ze Frans spreken, we voelen ons dan bij machte om met ze in gesprek te gaan en mee te lachen me de grappen die ze vaak maken. Ze hebben wel humor. Bij het bedanken raken ze vaak met hun rechterhand even snel hun linkerborst aan, alsof je iemand HARTelijk bedankt.

Onderweg naar Essouira ontdekken we nog een nieuw marrokaans gebruik: hoe ze vissen op zee. Ze leggen soms wel kilometerslange lijnen met netten uit die gewoon aan het oppervlak drijven. Waar we in Europa gewend waren de staken te ontwijken is een visnet hier vaak een onneembare barriere. Vooral ‘s nachts is het lastig. We zijn vanacht een keer goed vast komen zitten met het net om de kiel heen. Gelukkig kwam de eigenaar er snel aan en zo stond er ineens een Marokkaanse visser genaamd Rashid bij ons aan boord. Zijn Frans was belabberd (en ons marrokkaans ook) maar met vereende krachten lukte het ons om het net onder de boot uit te krijgen. Ze hielpen ons vervolgens naar het eind van hun lijn en wensde ons een goede reis met een ferm “tout droit”. De rest van de nacht gelukkig geen problemen gehad maar we weten nu dus wel dat we goed moeten opletten hier

Share this Post

2 Comments

  1. gelukkig heeft roos al heel wat ervaring met dellibelli. misschien nu wel een goed moment om de regel van geen cola voor de kids te laten varen. 1x per dag cola zuivert de maag echt!
    ik zou zo weer in het vliegtuig stappen om weer met jullie mee te gaan!

  2. Hi Luitjes,ik sluit me aan bij de cola voor de kids. Qua schoenen, hebben jullie al een rietenmand achterop hangen? Mijn schoonouders hebben een soort wasmandje achterop waar de slippers en schoenen in verdwijnen. Bij hen komt geen schoen meer aan boord ivm de ongediertes die daaronder kunnen hangen. Hopelijk bouwen jullie snel wat extra weerstand op en blijven de beestjes van boord:-)

    groeten uit een nat en guur Den Haag

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*