Mfransen/ May 18, 2013/ Mathroos, Rondje Atlantic 2012-2013/ 2 comments

Heerlijke zeildag vandaag. Er is niet veel wind maar genoeg om er een goede vaart in te houden met een rustige zee. Totaal 143 mijl afgelegd.
Ik heb gisteren mijn anti-zeeziekte pleister afgedaan. Dat ding irriteerde me en ik was wel ingeslingerd dacht ik. Maar nadat ik Fien beneden geholpen had met haar schoolwerk moest ik toch mooi even over de reling hangen…dat was heel lang geleden. Dus we kunnen wel stellen dat Fien en Max over hun zeeziekte heen zijn!

Met de kids doen we op zo’n dag van alles. We doen school, ze lezen zelf veel en hebben vandaag veel met lego gedaan. Gelukkig hebben we van andere boten nog wat leesboeken gekregen (Pinkeltje is nu favoriet). We hebben ze vandaag leren hartenjagen bij de borrel, erg leuk. Mathieu zet samen met ze elke dag een kruisje op de kaart op onze positie, ze leren meteen van alles over lengte en breedte graden. Tom heeft ons nog de serie van de Volkskrant; ‘Wetenschap, de grote ontdekkingen’ gegeven. Mooie bundels met harde kaften over de ontwikkeling van de wetenschap. Het zijn best ingewikkelde thema’s die zo even in een paar zinnen verteld worden, maar ze vinden het erg leuk. Vooral Max pakt de boeken regelmatig. Bijvoorbeeld de ontdekking dat onze manier van cijfers schrijven uit het arabisch komt vonden ze erg grappig.

Fien heeft een paar dagen geleden een grabbelton voor mij gemaakt. Daarin zitten briefjes met vragen als ‘waarom heb je kinderen genomen?’ of ‘wat vind je een leuke naam voor een blonde labradoodle?’ en heel veel lieve teksten als I love mama… Die briefjes met vragen zijn mooie aanleiding voor goede gesprekken en de ‘liefdesverklaringen’ bewaar ik heel goed!

Er hangt de hele dag een vislijn in het water. Maar we hebben nog niets gevangen. Ik vind het wel een bijzonder idee dat we nu boven 6 kilometen water varen waarin van alles leeft. Aan de oppervlakte zie je weinig van die enorme natuur. Gister zagen we heel veel tonijnen uit het water opspringen. Ze maakten hele hoge sprongen uit het water, mooi gezicht. Maar bijten.. ho maar. Dus we blijven vissen en uitkijken naar walvissen natuurlijk.

Mathieu heeft twee keer per dag radiocontact met de boten het dichtst bij ons om samen de beste route te kiezen door het woud van veranderlijk weer met hogen en lagen. Vandaag besloten om minder naar het noorden te gaan (dichtbij Bermuda)maar om een stuk oosterlijker te gaan. Dat scheelt 400 mijl ‘omvaren’ wat je zou doen om de juiste wind en stroming op te pakken. Maar met het huidige weer lijkt het voorlopig zo ook goed te gaan. Maar we zullen zien, de komende week zullen we ook wat stukken wind tegen krijgen zodat we niet in een rechtse lijn naar de Azoren kunnen sturen. De planner geeft aan dat we vanaf nu nog 14 tot 18 dagen onderweg zullen zijn. En dat klinkt nog best lang als ik bedenk dat we er pas drie op hebben zitten. Maar goed de sfeer aan boord is erg goed, dus ik hoop dat het weer en daarmee de sfeer goed blijven!

Share this Post

2 Comments

  1. Lang touw aan je dieplood. Meer dan 600000 centimeter. Jammer dat ik de kruisjes van jullie positie niet kan zien die je op de kaart zet. Overdag veel zon en nog steeds een prachtige sterrenhemel. Kunnen jullie internette/Googelen? Fien en Max boffen maar met zo’n moeder. Ik denk dat ze ook veel bewondering en liefde hebben voor Mathieu. Zag Tom eergisteren op z’n fiets op de Phoenix straat. (in de regen bij 9 graden).

  2. Heerlijk om te lezen, geniet ervan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*