Mfransen/ May 6, 2013/ Mathroos, Rondje Atlantic 2012-2013/ 6 comments

Voor de tweede keer deze reis bereiden we ons voor op een lange oversteek, we rekenen op drie weken tot aan de Azoren. En de vraag of we genoeg eten en drinken aan boord hebben  is weer belangrijk. In Nederland wordt al ernstig gehamsterd als de winkels met Kerst of Pasen drie dagen dicht zijn. Wij komen nu drie weken geen winkel tegen. We moeten dus nu goed bedenken wat we nodig hebben.

Het boodschappen doen gaat nooit in een keer. Punt 1 is het vervoer. In deze hitte (vandaag was het 35 graden) de boodschappen uit de kar omlaag in je bijboot laden en daarna van de bijboot omhoog op de boot. Dan alles wegzetten, dat is dus trap af en alle kussen van de banken aan de kant om alles weg te bergen. Puzzelen om het erin te krijgen, verpakkingsmateriaal er zoveel mogelijk af (kunnen kakkerlakken in zitten) en dan alle kussen van de bank weer op zijn plaats. Daarna loopt het zweet van mijn rug en ben ik ernstig aan een frisse duik toe.

Punt 2 is de keuze van winkels. We kunnen de winkels niet en moeten toch altijd even zoeken wat we waar kunnen krijgen. Hier op St Maarten is het aanbod groot, maar de prijzen ook. Mandarijnen zijn erg lekker, maar 7,50 eur per netje..? We houden erg veel van yoghurt maar ik weiger 1 eur te betalen voor zo’n klein cupje yoghurt. In het franse deel van het eiland hebben ze wel betaalbare yoghurt, terwijl in het nederlandse deel pindakaas en water beter te krijgen is. Dus we reizen wat af met de bijboot, nog nooit zoveel bezine in dat ding verstookt.

Punt 3, houdbaarheid. Wat is goed houdbaar? Op de eerste oversteek heb ik nog veel vers voedsel weg moeten gooien dat helaas niet lang genoeg goed bleef. Dus dat moet nu anders. En als ik yoghurt koop staat daarop dat het tot 18 mei houdbaar is. We zijn zeker tot eind met weg, wat doe ik? Gok ik dat het langer goed blijft dan erop staat en koop ik er lekker veel van, of toch maar weinig want als het niet lang houdbaar blijkt moet ik veel weggooien…

Punt 4 is dat er tussendoor allerlei andere dingen moet gebeuren. Mathieu moet de mast in gehesen worden, heist anderen de mast in, gasflessen gehaald, wasgoed gehaald en gebracht (gisteren voor $50 alle was laten doen), school gaat ook gewoon door, er moet koffie gedronken worden met de andere NL boten om afspraken te maken over onderling contact onderweg, ed. En we willen ook tussendoor nog wat leuks doen. Zo zijn we vandaag naar het stukje strand van het einde van de startbaan van het vliegveld gegaan. Daar komen de vliegtuigen echt heel laag over, alsof het landingsgestel nog een zetje kunt geven. Als de vliegtuigen de andere kant op starten kan je bij het hek gaan staan en wordt je compleet gezandtraald wanneer ze hun grote motoren aanzetten om op te stijgen. Spectaculair gezicht, maar oorverdovend! Daarna lekker bij een strandtent bitterballen gegeten terwijl de kids met nieuwe nederlandse kinderen speelden.

Morgen gaan we de baai hier uit en gaan we voor ankeren in een van de mooie baaien om nog even rustig de laatste zaken te doen en na te denken of we alles nu goed voorbereid hebben. Dan maken we ook wer een grote kalender voor aan de muur. Daarop strepen de kids de dagen af en plannen we van elke dag een activiteit (huttenbouwdag, koekjesbakdag). Geplande vertrekdatum; zaterdag 11 mei.

Share this Post

6 Comments

  1. Leuk, spannende tijd komt er weer aan. Nu maar hopen dat het weer jullie goedgezind is deze komende reis. Hier lijkt de lente echt begonnen, het is heerlijk vandaag, dus nemen we het ervan, straks weer naar buiten, niet varen maar andere buitenbezigheden. Het varen moet nog even wachten vanwege het lakken van de kajuitvloer, het begint wel op te schieten maar je kunt nou eenmaal niet alles in een keer doen en sommige delen hebben iets meer reparatie nodig. Ach, het in de haven zijn is ook al lekker en kletsen met andere mensen die dezelfde hobby hebben. Jullie heel veel succes en veel plezier van de oversteek. Groetjes en tot ziens.

  2. Heb niets gelezen over water tanken. Niet vergeten hoor.

  3. Ship Trak doet het nog niet. Ligt dat aan mijn laptop?

    1. Hans volgens mij doet ie het gewoon. Laatste positie st maarten

  4. Ook ik even bijdragen: genoeg zeeziekte medicijnen? Goeie oversteek, jongens. We volgen de blog met spanning.

  5. Tja, je kunt ook gewoon 1 winkel doen en misschien 50 dollar te veel betalen… haha. Wij zijn er klaar voor en vertrekken vanavond vanuit de westkust van Puerto Rico richting Bermuda! Lieve zeilvrienden; veel succes en plezier onderweg. Op goede wind en tot ziens in de Azoren wellicht! Dikke knuffels van ons allemaal, crew Sailaway

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*