Mfransen/ February 4, 2014/ Mathroos/ 10 comments

Gisteren hadden we een gesprek met de chirurg. We gaan de operatie bespreken. Ze heeft ook de uitslag van de MRI en van het erfelijkheidsonderzoek. Goed nieuws, de chemo en immunotherapie slaan aan, de tumor is fors gekrompen!! Dat voelde ik al wel, maar fijn dat het door de mri beelden bevestigd wordt.
Ook ben ik geen drager van het gen. Dat is supergoed nieuws, ook voor Fien die op dag 1 al vroeg of zij het, na oma en mama, ook zou krijgen.

We bespreken de volgende stap in de behandeling: de operatie. Ze vraagt of Mathieu en ik er al over nagedacht hebben. Pff dat hebben we zeker maar we komen er niet uit. Het is zo lastig om uit alle emoties, kansberekeningen en verhalen van anderen een conclusie te trekken. Mijn gevoel zegt amputatie, maar als ik behandeling bestudeer die daarbij hoort krijg ik twijfels. Tuurlijk willen we voor zeker gaan, maar wat is zeker en kies je niet door emotie te snel voor een te heftige beslissing?
Gelukkig helpt de chirurg ons kiezen. Gezien mijn leeftijd en agressieve kenmerk (Her2neu positief) van de tumor raden zij en de oncoloo amputatie aan. Ze zegt eerlijk dat ze het advies niet wetenschappelijk kan onderbouwen, maar net als wij een gevoel van elk risico mijden heeft. Dat geeft voor ons de doorslag. Het wordt amputatie maar dan wel meteen met reconstructie.
En we stappen meteen de volgende fase in. Uitleg over operaties, afspraken met de plastisch chirurg, anesthesist en de planning van de eerste twee operaties.

Ik zie wel als een berg op tegen het traject en vergeet een feestje te vieren omdat er ook veel goed nieuws is. Thieu en ik zitten in de auto meteen te plannen; hoeveel dagen ziekenhuis, wanneer moet Thieu thuis zijn, hoeveel weken ben ik minder mobiel?
Gelukkig is het schitterend weer en helpen vriendinnen me die middag wel even focussen op dat goede nieuws.
Want zoals het er nu naaruit ziet komt het gewoon helemaal goed! En dat is een feestje waard!

Share this Post

10 Comments

 1. Natuurlijk komt het goed! xxx Paulien

 2. Hi Roos, vooral goed nieuws toch! Al kan ik me voorstellen dat je als een berg tegen de operatie op ziet. Het is nogal wat… Maar jij bent sterk – jullie zijn sterk – en je einddoel is in zicht. En haalbaar!! Heel goed haalbaar, zelfs. Het nieuws waarvan ik tranen in mijn ogen kreeg was dat je gelukkig het gen niet draagt. Wat fijn voor Fien!
  Heel veel sterkte en als je ergens ondersteuning of hulp nodig hebt, dan weet je ons te vinden 🙂

 3. Hallo Roos,

  Goed nieuws voor jou en ook voor Fien. Houd moed en kijk positief naar de toekomst. Groetjes, Ton en Anneke

 4. mooi nieuws Roos, Blij voor je/jullie.

 5. Wat een goed nieuws! Heerlijk om te weten dat Fien veilig is van die nare gen. Operatie is uiteraard even een angstige ingreep, maar “there is light at the end of this l o n g tunnel, and it is bright sunshine! Big hugs van ons.

 6. Goed nieuws en een snelle duidelijke beslissing, ook dat zal helpen snel te wennen aan het idee van de tijd na je ziekte. Sterkte en succes de komende tijd!

 7. Super goed nieuws!!! Met de ervaring van Margreet zo’n 25 jaar geleden, wens ik jullie en vooral jou veel sterkte. Komt goed!!!

 8. Ik was al een tijdje niet meer op jullie blog geweest en schrok me te pletter. Fijn dat het zo goed gaat! Heel veel sterkte de komende tijd!

 9. Hi Roos,

  goed nieuws en een belangrijke beslissing genomen! Veel sterkte met de operatie! Wij denken vaak aan jullie allemaal!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*