Mfransen/ August 4, 2014/ Mathroos/ 4 comments

Na het ontbijt hebben we overleg met Joost die iets meer weet uit Beverwijk. Mette heeft eerste en tweede geaads brandwonden op haar benen. Ze zullen er zeker nog een paar dagen blijven, dus zij besluiten de boot zo dicht mogelijk bij Beverwijk neer te leggen. Ze hebben nog geen idee hoe het daarna zal zijn. Anne stuurt een foto van een knipogende, vrolijke Mette en spoort ons aan om lekker te gaan. Met pijn in ons hart besluiten wij door te gaan. We spreken af contact te houden, dan kunnen we elkaar later eventueel nog treffen.

We varen via Amsterdam naar het Markermeer op weg naar Hoorn. Een dagje op de motor, er is geen wind. In de kom voor Hoorn zien we veel waterplanten groeien. Enige tijd later loopt de snelheid terug en later doen we met moeite drie knopen, terwijl dat normaal zes is. We hebben enorme aanhang van die planten. We draaien, vaten achteruit maar het helpt niet. Als nig langzamer gaan en de motor hoorbaar gaat protesteren trekken we het zeil en dobberen een tijdje. We zien Hoorn al lang maar komen er niet. Dan de motor voorzichtig weer aan. Na een tijdje begint die weer te bonken en toen hebben we het anker maar uitgegooid, vlak voor de haveningang. Vloekend controleert Mathieu de wierfilters maar daar zit niks in. Dan zoekt hij op internet op wier en Hoorn en blijken we niet de eersten te zijn met dit probleem…vanuit de bijboot haalt Thieu met de pikhaak zo een heleboel wier van de kiel.
Nog enigszins gestrest gaan we slapen en gaan morgen een oplossing zoeken.
De eerste stop de volgende ochtend is bij de havenmeester. Om een lang verhaal kort te maken (rijkswaterstaat, lokale hulpdienst en commerciele bergers,…) worden we de haven in gesleept. Een grote rib met vier mannen van de lokale reddingsdienst in droogpakjen en helmen sleept ons naar de haven. Wat een bekijks hebben we zeg! Met twee bootjes parkeren ze ons op een mooi plekje in de oude haven. De havenmeester regelt een lokale palingvisser die kan duiken. Hij is overdag aan het vissen dus we hebben ondertussen mooi de tijd om Hoorn te bekijken.
We gaan naar de film en het museum vd 20e eeuw. Erg grappig, maar je voelt je wel oud als je roept: he zo’n walkman had ik vroeger, of die radio hadden opa en oma. Hoorn is erg mooi, fijn dat we het gezien hebben.
Maar echt opgelucht zijn we als de duiker zijn palingboot langszij legt en bakken met zeewier onder de boot vandaan haalt. De schroef maakt hij met een mes vrij. Er ligt een halve kuub wier in hun boot dat ze later op de kade leggen voor de gemeentereiniging. Zoveel hebben ze nog nooit gezien!
Mathieu start de motor en ook die lijkt opgelucht adem te halen. Opgelost, pff. Ja zeilen is nooit saai zegt een vrouw op de boot achter ons. En ik maar hopen op een rustige vakantie….

20140804-210737.jpg

20140804-210851.jpg

20140804-210857.jpg

20140804-210911.jpg

Share this Post

4 Comments

  1. Deze dagen zijn wel weer een groot avontuur, zeg. Bergen van dat wier! Geen wonder dat de motor daar niet tegen kon. Fijn dat Mette kennelijk OK zal zijn, en dat jullie weer door zijn gegaan. Geniet maar lekker weer even van de lol die de Mathilda jullie geeft, incl. zeewier:)

  2. Hoi hoi ook wat herkenbaar. …..Wij moeten ook nog ergens een foto uit de oude doos hebben met zo’n berg zeewier. Dat had Ben er toen ik nog de haven uitgehaald maar toen weg gingen hadden wel ook problemen met de motor en anker uit in te kommetje en Ben duiken en idd nog meer van die troep zelfs later in de sluis bij het achteruit slaan kwam er nog meer onder de boot vandaan. Echt een probleem daar dus vooral niet te dicht langs de kust varen als je verder het markermeer op wilt gaan, pas op!! Veel plezier in Hoorn en is de havenmeester Jacob? Doe hem dan de groeten van ons. Jacob was namelijk eerst in Den-Helder havenmeester. Jullie maken wel wat mee hoor, vervelend voor Mette, Beterschap voor haar. Geniet van jullie vakantie en vrijheid. Groetjes aan allen.

  3. Ben ik eens twee dagen niet op de boot in de Amsterdam Marina, liggen jullie daar lees ik nu;-)

  4. wat een berg wier zeg! Zijn we op het wad niet tegengekomen…..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*