Mfransen/ November 26, 2012/ Mathroos, Rondje Atlantic 2012-2013/ 4 comments

Na San Nicolao vertrekken we richting Sao Vincente, het hoofd eiland van de Kaap Verden.  We willen onderweg nog ankeren bij een van de drie onbewoonde eilanden die daar tussenin liggen. Ilheu Branco lukte niet, te veel swell en wind, maar bij Santa Luzia lukte het wel. Een grote brede baai (en een eiland!), helemaal voor ons zelf! Dat is altijd even spannend, want dan is er niemand die er al ligt en laat zien dat het ankeren daar OK is… We liggen vlak voor een mooi strand, het eiland ziet er betoverend uit in het laatste daglicht. We barbequen op het dek met de vis die we gekocht hadden (onderweg wel gevist, maar een dikke knakker aan de haak gehad die er met de aas vandoor ging, lijn was nog heel, aansluiting van de aas was kapot getrokken…). Toetje zijn bananen met stukjes chocolade in zilverfolie, hmmm. De volgende ochtend gaan we op  ‘expoditie’,  zoals we dat noemen. Eline en Mathieu gaan vooruit in het bootje. De golven lijken behoorlijk breken op het strand, dus we denken dat we er niet met het bootje kunnen komen zonder omslaan en andere ellende. Ook in de pilot staat dat je er alleen zwemmend aan land kan komen. Ze ankeren het bijbootje vlak voor de brekers en zwemmen naar de kant, fototoestel mee in een tonnetje. Dan blijkt het allemaal mee te vallen en komt Mathieu mij en de kids ook halen, we kunnen met het bootje gewon naar de kant. We hebben een heerlijke ochtend op het onbewoonde eiland,het voelt even als ons mooie eiland. De kids en papa vermaken zich in het surf, Eline en ik maken een lange wandeling langs het strand. Er zitten hier veel bijzondere vogels en we zien hele grote krabben zijwaarts over het zand rennen. Als we teruggaan en net op het achterdek aan het douchen zijn, komen er twee boten de baai in gevaren. De betovering van de eigen baai is verbroken, we gaan weg.

Na de rustige ochtend hakken we de rest van de dag met hele golven aan de wind langs het volgende eiland, Sao Vincente om in Mindelo te komen. In het kanaal tussen Soa Vincente en Sao Antao staat altijd erg veel wind. Net voor het donker droppen we het anker in de baai. Ik lig zowat dubbel als ik Fien hoor vertellen dat de tocht vandaag een stuk minder erg was dan de oversteek vanuit de Canarische eilanden. Vandaag hebben Fien en Max de hele dag binnen zitten lezen, allebei een heel boek gelezen. Terwijl we echt ontzettend op de golven gedanst hebben, had Fien dus nergens last van. Geweldig, aan het begin van de reis was dat wel anders. Ze heeft kennelijk haar zeeziekvrij plekje gevonden! (Grapje uit de film De jongens van de Bontekoe). En gelukkig heeft ook Eline een sterke maag en nergens last van.

Vandaag Mindelo bekeken. Wat een leuke stad. Heel wat groter dan wat we tot nu toe gezien hebben, maar net zo relaxed en exotisch. Af en toe roept ineens iemand iets in het onvervalst nederlands naar ons en kletsen we wat. Er zijn goede speeltuinen, we drinken koffie bij een bekend tentje waar we weer eens de heerlijke pasteis de Belem  eten. Die hebben we in Lissabon gegeten, echt heerlijk.We liggen in een grote baai waar ook een marina is. We zien dat een ligplek daar, zeker voor deze contreien, ontzettend duur is; € 30 per nacht. Bijna engelse prijzen hier! We blijven voorlopig dus maar voor anker liggen.

Er komen steeds meer boten bij, we liggen tussen zwitsers, denen, fransen, oosterijkers, duitsers, zweden en belgen. Nu liggen er nog maar drie nederlandse boten, maar we weten dat er een heleboel nederlanders aan komen…. Het zal dus wel gezellig vol worden hier.

This slideshow requires JavaScript.

Share this Post

4 Comments

  1. Dat zeeziekvrije plekje was toch hoog in de mast? 🙂

  2. Hoe bepaal je de juiste ankerplek (zonder referentie van andere schepen)? Of je ligt lijkt me niet zo moeilijk met dat Rocna ding, maar de vraag of de diepte voldoende is (nu wel, maar straks met laag water) lijkt me moeilijker te bepalen…

    Kunnen jullie nu voldoende inkopen doen voor de overtocht?

  3. Leuk, die foto’s! Heb genoten van het verhaal over jullie privé eiland. Het ziet er echt prachtig uit! Fijn ook dat de zeeziekte problemen minder geworden zijn, vooral met die oversteek straks.

  4. Op het gevaar af twee keer dezelfde boodschap te sturen: 20000 Kaapverdianen telde Nederland in 2004 waarvan het merendeel in Rotterdam. De eerste kwamen in 1975 voordat Kaapverdie onafhankelijk was van Portugal. Rotterdam was een heel belangrijke aanmonsterplaats en in de haven was altijd wat te doen. Dus niet aanmonsteren toch kans op werk. Op een gegeven moment waren er 20 kaapverdiaanse pensions in Rotterdam. Het is een bevolkingsgroep die laag opgeleid is, veel 1 ouder (dus moeder) gezinnen en geen beste huisvesting heeft.
    Dit alles nav een vraag van Eline wat die Kaapverdianen toch in Rotterdam deden.
    Uitgebreid Eline gesproken over haar verblijf bij jullie. Gehoord dat Fien en Max zich gedragen als thuis en met een boekje op de bank zitten of anders doen wat kinderen doen. Geruststellend is dat ook Eline op grond van goede argumenten de grote oversteek zou durven maken. Ik volg jullie op de voet. Blijf voorzichtig. Niet veel dunner worden dan ik op de foto’s heb gezien. Heel veel liefs, Anneke & Rob

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*