Mfransen/ November 7, 2012/ Mathroos, Rondje Atlantic 2012-2013/ 4 comments

Op de Canarische eilanden wilden we nog een laatste paar klussen doen. Zaken die echt gedaan moeten zijn voor de oversteek, kunnen we het beste hier doen want hier is nog van alles te krijgen en regelen. Ook de Zeemuis heeft klussen op het programa staan deze week.
We liggen op Tenerife in Santa Cruz. Een grote stad met een indrukwekkende achtergrond van mooie ruige bergen. Het eerste programmapunt hier is het Loro parque, het park waar Morgan de orca uit nederland heen gegaan is. Dat hadden we de kids al twee jaar geleden beloofd. In de gehuurde Opel Zafira rijden we er met z’n achten (met de bemanning van de Zeemuis) heen (auto huren is goedkoper dan met 8 mensen met de bus). Wat een geweldig park is dat. In een tropische setting is het schitterend aangelegd. We zien mooie shows van zeeleeuwen, dolfijnen, papegaaien en natuurlijk orca’s. Vooral die laatste was erg spectaculair, we zijn er twee keer geweest. Wat een enorme beesten die zo vlak voor je neus uit het water springen. Zouden we dat ooit op zee gaan zien? Fien en Max genieten volop. Fien weet al meteen wie welke orca is aan de hand van de vorm van de vin en de tekeningen op de huid. Max weet ongelofelijk veel van diersoorten  en verbetert mij keer op keer. Nee mama dat is geen kakatoe, dat is een geelkuif kakatoe… Kortom een geweldige dag, die volgens de kids nog beter was dan verwacht. Fijn, want na 2 jaar wachten kunnen de verwachtingen wel hoog gespannen zijn.

Als blijkt dat de Zeemuis uit het water moet zoeken we gezamenlijk een andere haven want in Santa Cruz is geen botenlift. De mannen klussen elk aan hun eigen boot, maar overleggen veel, gebruiken elkaars gereedschap en gaan samen op zoek naar spullen. We vertrekken in convooi naar een haven net ten zuiden van Santa Cruz, Radazul. Dit plaatsje ligt helemaal tegen een steile berg aangeplakt, erg mooi. Ik rijd met de auto die we voor een week gehuurd hebben achter ze aan. Dat is lang geleden dat ik alleen in een auto zat zeg. En dan nog wel langs een prachtige kustweg en bochtige weggetjes die langzaam aar het water kronkelen. Heerlijk, ik geniet even van dit moment alleen. Het is vandaag stikheet en als de boten liggen willen we niets liever dan het water in. Het is hier kraakhelder, we zien alles op de bodum liggen. Naast de haven is een mooi zwart lava strand. De kids snorkelen en zien mooie gekleurde vissen.

De volgende dagen wordt er geklust. Dat betekend veel troep in de boot. Douschka en ik hebben gelukkig dat auto regelmatig tot onze beschikking om met de kids op pad te gaan, dan hebben de mannen ruimte om te klussen. We maken een excursie naar Candelaria, een klein bedevaartsoord aan de kust. We kopen een klein beeldje van de heilige Cristoffel, de beschermheilige van de reizigers om hem aan onze ‘ shrine’ toe te voegen. Voor de komende twee oversteken zijn we goed voorbereid en maar geluk is ook belangrijk!
We gaan door naar Guiram. Daar gaan we naar een geweldig museum dat is opgezet rond de gedachten en belevenissen van Thor Heyerdahl. En heel toepasselijk voor onze reis. Thor Heyerdahl is een antropoloog en avonturier uit Noorwegen. Hij is in 1970 met een vlot de orceaan overgestoken om zijn theorie te bewijzen. Hij gelooft dat mensen al heel vroeg naar andere continenten reisden, gebruik makend van de heersende winden en stromingen. Laten wij nou ook net gebruik maken van diezelfde wind en stromingen. In het museum wordt aan de hand van pyramides en eeuwen oude voorwerpen aangetoond dat deze, ondanks dat ze van verschillende continenten komen, erg veel op elkaar lijken. Is het niet raar dat ongeveer op hetzelde moment in de geschiedenis mensen in Egypte, Sicilie, Tenerife, Peru en Mexico soortgelijke pyramides bouwden? Heyerdahl maakt in totaal vier reizen met zelf gemaakt vlotten en boten van papyrus, gewoon om te laten zien dat het mogelijk is om met weinig op een ander continent te geraken. Erg inspirerend. En dan te bedenken dat onze mannen op de boot bezig zijn om deze nog verder te verbeteren naar de huidige standaart.

Share this Post

4 Comments

  1. o wauw! wat een machtig gezicht moet dat zijn geweest van die Orcaᷰs! Veel naar Free Willy kijken, dan kunnen jullie misschien een Orca leren om over de boot te springen 😉
    Heel veel succes met de oversteek!!!

    Knuffel van ons allemaal

  2. Roos, wat een geweldige verhalen schrijf jij. Zit er verlangend naar uit te kijken. Hoe lang moet ik ze missen tgv jullie volgende oversteek. Behouden vaart, Hans

  3. Weer leuk om te lezen. Goede vaart.

  4. wat leuk dat jullie daar nu zijn: de kleinzoon van thor heyerdahl deelde de medailles uit bij de CAMR………..en daar was toen ook nog de kontiki, dezelfde als die voor de film gebruikt is. Leuk om dan weer te lezen dat jullie ook met hem ‘bezig zijn’ . Veel plezier

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*