Mfransen/ April 29, 2013/ Mathroos, Rondje Atlantic 2012-2013/ 4 comments

Voor het eerst sinds 9 maanden zetten we voet op nederlandse bodem. We zijn op St Eustatius aangekomen, ofwel Statia zoals ze het kleine eiland hier noemen. We ankeren voor een hoog klif, de stad ligt daarbovenop. Als we inklaren horen de kinderen voor het eerst sinds tijden weer eens iemand hollands praten, de douane is hier hollands. Net als de gymleraar die we later in het dorp tegenkomen en de Venco drop die we in een winkel kopen. Maar daarna houdt de vergelijking met Nederland op. Het is gewoon lekker tropisch en het snorkelen is erg mooi. De sfeer is erg rustig en gemoedelijk, iedereen groet elkaar in het voorbij gaan. School is in het nederlands vertelt de gymleraar ons, maar men spreekt eigenlijk gewoon engels.

We beklimmen de hoogste berg van het eiland, de Quill, een verbastering van de Kuil. We lopen eerst omhoog totaan de kraterrand en daarna gaan we de krater in. De vulkaan is 2400 voor Chr. voor het laatst uitgebasten, dus dat leek ons wel veilig. Het is een mooie wandeling, door licht bos dat heerlijk ruikt doordat het door de zon zo wordt opgewarmd. We zien joekels van heremietkreeften (kreeften die in een grote schelp wonen en die altijd met zich meeslepen). Die lopen hier kennelijk de berg op om steeds weer een stukje naar beneden te rollen. Gek want we hebben ze tot nu toe alleen in het water gezien en hier kruipen ze in een droog dor bos. we zien slangen, de onschuldige red bellie racer snake. Ik probeer ze rustig mogelijk te blijven, wil mijn angst voor slangen niet op de kids overbrengen.

De klimtocht naar benden in de krater is een heuse toer, gelukkig hangen er touwen om ons te helpen om over de joekels van keien te klimmen. Al snel zien we dat we inmiddels best geoefende klauteraars zijn, want een nederlandse jongen die met ons meeloopt is een stuk voorzichtiger. Er staan eeuwenoude enorme bomen in de krater, we slingeren aan lianen en zoeken de beroemde iguana die hier woont, maar vinden hem niet. Prachtig is het hier.

Als we weer bovenop de kraterrand staan slaan we rechtsaf naar het panorama point. Nog verder omhoog klimmen, maar het uitzicht is het waard. We  kunnen het hele eiland overzien. We zien ons minibootje beneden drijven en we zien ook de reden dat er hier zovel grote tankers liggen… Op het achterste stuk van het eiland is een grote olieoverslag gebouwd. Grote olie opslagtanks steken lelijk boven het landschap uit. Gelukkig zien we ze niet meer als we beneden zijn.

De weg naar bedenden leggen we snel af al zijn we inmiddels wel moe. We gaan naar de bibliotheek om te skypen; vandaag trouwen Anne Fleur en Harm. We hebben ze al een filmpje gestuurd maar we proberen ze toch ook nog even live te feliciteren. Het is leuk in de bieb, Max en Fien genieten van alle nederlandse boeken die ze nog niet kennen. Maar helaas kunnen we ze niet meenemen. Ze willen niet beginnen in een boek dat ze niet af kunnen lezen en gelukkig vinden ze heel snel een bak met Donald Ducks! Ondertussen bekijken we met interesse de kinderen die er spelen. Ze hebben mooie oranje T-shirts aan met daarop Koningsspelen 2013. Op internet zien we dat de Bras ook een dag met zulke T-shirts heeft gehad vandaag. Tja we zijn in Nederland he?

De verbinding is niet erg goed en we praten kort met Anne Fleur die door Eline even uit het feestgedruis gesleurd is. Daarna klimmen we het laatste stuk naar beneden en nemen we snel een duik in de frisse zee (pas nadat Mathieu heeft moeten duiken om het ankertje van de bijboot onder de rotsen los te peuteren en we naar de boot geroeid zijn omdat de benzine op was!)

Share this Post

4 Comments

 1. Dat is toch bijzonder om met deze bijzondere ‘Koninginnedag’ toch op op/ bij Nederlandse bodem te zijn. Blijft leuk om al jullie belevenissen en verhalen te lezen vanaf de andere kant van de oceaan.
  Veel plezier, Mirjam v Dijk

 2. Ha die Zeebonken!

  Wat een fantastische fofo’s!!!!!!
  En ook spannend, daar waar jullie gewoon met z’n alle een donkere
  Grot inzwemmen,mhoewaaaaaaa!
  Nog eventjes en dan is er weer een jaar voorbij( ik wil niet jullie pret bederven hoor!) zeg wat doen jullie met de vakantie??? Geintje…
  We hebben gister de boot zeil klaar gemaakt en gaan jawel… 1,5 week
  Zeilen!!! Lang he?! We hebben er weer zin in!
  De groetjes van dr cruise- jes enne veel plezier!!!

 3. Blijven jullie voor koninginnedag daar of door naar een vd andere eilanden? Ik zag net dat de kindjes daar ook het koningslied oefenen (klonk stuk beter met het licht caraibische accent 😉

 4. Leuke timing hoor om net op die dagen in Caribisch Nederland te zijn. Een behouden vaart bij het vervolg van jullie mooie tocht.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*