Mfransen/ December 3, 2012/ Mathroos, Rondje Atlantic 2012-2013/ 7 comments

Het voelt alsof we in Mindelo wonen. We liggen hier nu een week, en blijven nog een paar dagen tot het weer goed is voor de overstreek. Zo lang zijn we nog niet vaak op een plek geweest. We zijn aan het voorbereiden, klaarmaken voor vertrek. Mathieu doet klusjes aan de boot en komt nieuwe klussen tegen. Ik ben een hele dag bezig om drie enorme zakken was te (laten) wassen. Want de was zat net in een mega wasmachine van 22 kg, viel de stroom uit. Drie uur later draaide de was, maar toen alles in de droger zat viel hij weer uit. Net toen ik alles eruit had om het dan maar op de boot te drogen te hangen, springt de TV weer aan en kon ook de droger weer aan. De kids helpen me de zware tassen terug naar de boot te sjouwen. Onderweg raadt een vrouw ons aan het op ons hoofd te dragen net als zij doen. Fien en ik proberen het een stuk. Het is inderdaad minder zwaar dan je denkt. Maar de tassen ware groot en glad dus het lukte niet heel goed. Dus de hilariteit van de Kaap Verdianen was groot.

We kopen onbekende groenten en keuren die voor onderweg; is het lang houdbaar en vooral; is het lekker. We maken voor het eerst eten met de gedroogde peulvruchten die we meenamen, we maken zelf yoghurt (heel makkelijk!), kweken eigen kiemzaden (heerlijk op brood of salade), bakken bijna elke dag brood (ruikt de boot lekker). Kortom, we komen steeds meer in de sea-survival modus. Fien heeft ook het bak virus en bakt zelf pepernoten. Want, ondanks de 29 graden is het toch wel bijna Sinterklaas.

We tellen hoeveel liter drinkwater in flessen we bij ons hebben en hoeveel in pakken. We willen voor 25 dagen bij ons hebben (maar hopen er na 14-16 echt te zijn) en rekenen op 1 l water pp en 1 l sap pp. Verder kunnen we de tanks hier alleen vullen met water dat we niet willen drinken maar dat we wel kunnen gebruiken voor wassen, koken ed. We schuimen de winkeltjes af op zoek naar goed voedsel voor onderweg. Er is een grotere supermarkt en heel veel kleine winkeltjes en markten met allerlei ‘losse’ dingen. Er is geen Albert Heijn of Lidl. Dus je moet goed zoeken. Gisteren kwam ik nog een collega zeilster tegen die heel blij was met de ontdekking van crackers in een van de kleine winkeltjes. Dus struinen loont.

Max raakt in de ban van capoeira nadat we een les gezien hebben in de plaatstelijk capoeiraschool. Heel leuk om bij te zijn, 30 kleine kaap verdiaantjes die allemaal leren om die mooie bewegingen te maken die deze (vecht)sport kent. En een hoop lol ook!

We bekijken het weer en volgen via internet of SSB mensen die al vertrokken zijn. Met anderen bespreken we het weer en routes en maken afspraken om samen op te varen. We liggen vlak bij de uitgang van de baai en zien iedereen vertrekken. Iedereen gaat toch met gezonde spanning weg, mooi gezicht om te zien. Mensen die hier wegvaren gaan geen rondje Grevelingen varen…

Ik stuur alle toetsen van de kids van de afgelopen weken op en kijk naar de planning van de komende weken. Zouden we onderweg school kunnen doen? Ik hoop het want dat betekend dat het goed gaat. En dat we in Suriname wellicht wat dagen Kerstvakantie kunnen vieren.

Kortom veel geplan, maar af en toe ook even stilstaan. Dan zit ik met mijn kop in de wind op de boot of sta ik op de kant en kijk goed rond. Want ik woon nu even in Mindelo, Sao Vincente, Kaap Verden, Afrika. En ik ben hier met mijn gezin heen gezeild. Gisteren hielp een echtpaar uit Nederland me dat weer even goed beseffen. Ze kwamen van een cruiseschip dat hier was aangemonsterd en zagen ons op onze dinghy. Later zagen ze ons in de stad en spraken ons aan. Ze vonden het geweldig, onze reis en onze verhalen. Ze hadden zelf ook heel veel gereisd en hun enthousiasme vervulde mij weer even met het besef dat we iets heel bijzonders doen.

Share this Post

7 Comments

 1. Tof hoor! het is idd belangrijk om echt te beseffen wat jullie doen, daar kun je niet vaak genoeg bij stil staan. Veel succes met de voorbereidingen voor de grote oversteek, groetjes vanuit een nat Den-Helder!

 2. Hallo lieve zeilers, wat een geweldige reis maken jullie toch. Sinterklaas bij 29 graden, terwijl hier de (natte) sneeuw naar beneden valt. Ik hoop dat de Sint met mooie cadeaus bij jullie langskomt, die stoomboot doet het inmiddels weer 🙂 En als ik jullie niet meer ‘spreek’, een hele mooie overtocht gewenst. Ik volg jullie op de voet. Dikke kus uit Utrecht, xxx

 3. Je mag eigenlijk wel zeggen dat JULLIE byzonder zijn!
  Hoeveel rondjes Grevelingen gaan jullie nu maken? De kids kunnen dat vast wel voor je uitrekenen.
  Behouden vaart, Hans

 4. Heel bijzonder zijn jullie!!
  Met steeds heel bijzondere reisverslagen van een heel bijzondere
  zeiltocht!!
  Een goede en voorspoedige oversteek!!
  Het ga jullie voor de wind!!
  Vaar Wel!!

  Wolfert en Geke Bello.

 5. Spannend! Fair winds and following seas voor de grote overtocht. Fantastisch avontuur met zo veel indrukken dat het wel járen zal nemen om alles te verwerken. Ik vind jullie enorm stoer. Happy sailing! Luuk, Peter en Tinkie.

 6. Op de bank, met de kat op schoot, warme sokken en de verwarming iets hoger. En dan jullie verhalen lezen. Ik gloei. De spanning stijgt met de a.s. oversteek. Heel veel plezier en goed weer gewenst. Take care!
  Inge
  Ps: jullie hebben straks genoeg stof voor alle spreekbeurten en workshops die school nog gaat vragen.

 7. Het is ook heel bijzonder. Maar goed om te lezen dat jullie er ook enorm van genieten en realiseren hoe machtig het is wat jullie als gezin meemaken! Geniet van het mooie weer want hier lag heel nederland gisteren weer plat omdat er een beetje nette sneeuw viel. Van files hebben jullie gelukkig geen last 🙂 Liefs van Stephanie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*