Mathieu/ July 30, 2011/ Denemarken 2011, Uncategorized, Voorbereiding, Zomer 2011/ 0 comments

Op donderdagochtend staan we vroeg op. Als we het tij mee willen hebben op het eerste stuk dan moeten om 7 uur onderweg zijn. Het eerste stuk is een beetje dobberen – met de stroom me dat wel – maar nadat de gennaker staat maken we goede voortgang. Over de dag neemt de wind langzaam toe en op een gegeven moment moet de gennaker toch echt weg. Met harde wind is dat altijd wel even werken maar het lukt. Daarna rollen we erg op de golven maar onze tactiek om af te kruisen (het tegenovergestelde van opkruisen: op een ruime koers ga je sneller en lig je beter op de golven) en na een slag naar de kust kunnen we in een ruk door naar Scheveningen. De haven ligt weer vol dus we pakken ons oude plekje langs de kade. Echt een veel beter plekje dan in de haven: restaurantjes en strand is veel dichter bij. We eten weer bij Simonis en rollen nadat er nog even met de hond van de buren gespeeld is moe onze bedden in.
Er liggen er overigens naast een Trintella 42. Een boot die ook op ons lijstje gestaan heeft maar waarvan er nooit een te koop lag. Leuk om de twee naast elkaar te zien.

De volgende ochtend laat het tij ons weer niet uitslapen: om 7 uur liggen we buiten. Het waait nog stevig (we weren niet hoeveel wat we hebben nog steeds geen windmeter…) en op halve wind speren we naar de Maasmond. op een gegeven moment gaan we zelfs met 9,5 knoop vooruit! Het record van deze vakantie. Het kruisen van de maasmond doen we met een grote groep en rond 11 uur liggen we bij de sluis van de haringvlietdam. We moeten lang wachten en omdat er ook een binnevaarttschip meegaat gaan we als laatste erbij. Ik irriteer me uitgebreid aan het feit dat de eerste boten veel te ruim zijn gaan liggen waardoor er boten die als eerste bij de sluis lagen na 2 uur wachten niet eens mee kunnen. Echt schandalig en iets wat met een op de sluis aanwezige sluismeester niet was gebeurd.

Op het haringvliet wordt onze doorgang beperkt door de Classic tachtig regatta. Wel honderd klassieke jachten racen rond de boeien. We vinden uiteindelijk een mooie doorsteek waar we de boten ook mooi langs zien komen.

Als we bij tiengemeten zijn en opzoeken hoe laat de brug open gaat moeten we verplicht onthaasten want doordeweeks gaat de brug tussen half 4 en half zeven niet open. We ankeren bij de brug en maken een “opmaak-maaltijd” en genieten van alle boten die onwetend bijna twee uur voor de brug cirkelen hopend op een opening.

Om zeven uur liggen er weer op ons eigen plekje in de haven. Het log staat op 1010 mijl. In 28 dagen is dat dus een gemiddelde van ruim 35 mijl per dag. In vergelijking met de lange reis is dat ongeveer 1/10e van de afstand. Andere belangrijke conclusie is dat korte stukjes niet bestaan. Als je ergens naar toe wil en daar wat tijd wil doorbrengen moet daarna een lang stuk varen.

Dit betekent dat we onze proefreis hebben voltooid. De conclusie is kort: de bemanning is er klaar voor maar de boot nog niet helemaal. Het zeilen op zee ging goed en was aan het eind zelfs uitermate relaxed. We hebben weinig tot geen last gehad van zeeziekte en ook bij zwaar weer was het binnen goed uit te houden. Enige puntje kwam wel op die momenten boven. Zoals Olav bij de keuring al adviseerde: de ramen lekken en moeten worden aangepakt. Daarnaast druppelt er continu water door de roerkoning naar binnen. Dit water klotst onder helling door de boot. Daarnaast is de motorrevisie en de elektra echt noodzakelijk. Voor een reis als die van de afgelopen maand voldoet de boot goed maat voor een langere reis moet er wel nog wat gebeuren!

Rest me nog al onze trouwe lezers te bedanken. Het was er leuk te merken dat we zoveel trouwe volgers hebben. We konden onderweg ook zien hoeveel hits we hadden en alle reacties te lezen. Het is een extra dimensie alles wat je meemaakt direct te delen. Uiteraard volgt er nog een mooi fotoalbum zodat ook de plaatjes bij de praatjes komen. We zullen de komende tijd weer iets minder oosten maar houden jullie uiteraard op de hoogte van onze voortgang!

Groet Mathieu, Roos, Fien en Max

20110730-094806.jpg

Share this Post

0 Comments

 1. Wel thuis, 28 dagen zijn omgevlogen. Misschien had ik dat al eens geschreven, in de 70er jaren voeren we vanuit Kiel Sjaeland rond in een week, met een ex marine man. Schitterrend.
  Wat ik graag zou willen zien op een kaartje, is jullie gehele vaar route. Lukt me niet via dit programma.
  Groetjes, Hans
  Juist terug uit Kroatie, met uitzicht op Brac, waar ik me steeds verbaas dat er zo weinig gezeild wordt

 2. He allemaal! Wat fijn dat de test geslaagd is! Nu kunnen jullie dus echt definitief voorbereiden!
  En welkom thuis. Ben heel benieuwd naar jullie foto’s. Die hopen we volgend weekend te zien.
  Liefs, jorindel

 3. Hi,
  Het is inderdaad prachtig hier en ook wij hebben onze ambitieuze plannen een beetje moeten laten varen. Noorwegen was te pittig na 49 uur op zee, waarvan de eerste 24 pittig voor ons allemaal. Limfjord was goed alternatief en door naar Zweden lijkt ook te ambitieus voor nog 1,5 week te gaan… Beetje jammer, maar we genieten enorm en de meiden ook. Leuk om te lezen welke route jullie hebben gevaren. We zijn nu in Bonnerup en morgen richting Samso. We spreken elkaar snel weer! Lieve groeten van ons allemaal.
  Thijs, Suzanne, Isis, Fenna en Enza

 4. Niet live meegelezen, maar wel leuk om jullie reis terug te kunnen lezen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*